Cuprins
- Introducere in Javascript
- De ce să înveți javascript?
- Javascript vs Java
- Cum pregătim computerul pentru mediul de programare Javascript
- Cum instalăm VSCode
- Scurtă introducerere în consolă
- Hello World in Javascript
- Structura codului în Javascript
Introducere în JavaScript
JavaScript a fost creat în jurul lunii aprilie 1995 de către Brendan Eich. La acea vreme, el lucra la dezvoltarea unui browser pentru o companie numită Netscape. I s-a spus că are doar 10 zile la dispoziție pentru a proiecta și a scrie un prototip funcțional al unui limbaj de programare care să poată rula în browser.
Trebuia să creeze un limbaj care să atragă programatorii amatori, precum Microsoft Visual Basic.
Motivul pentru care i s-au acordat doar 10 zile a fost acela că Netscape avea nevoie să lanseze browser-ul său, care era în competiție cu Microsoft.
La început, JavaScript nu era la fel de puternic precum este în prezent, deoarece a fost conceput inițial pentru a adăuga interactivitate și animație paginilor web. Abia în anul 2005, odată cu lansarea jQuery și AJAX, JavaScript a început să fie utilizat în fiecare website.
Oamenii pur și simplu nu aveau o alternativă ușoară la jQuery și AJAX pentru manipularea DOM-ului și trimiterea cererilor asincrone. În plus, o comunitate activă de dezvoltatori JavaScript adăuga constant funcționalități noi în bibliotecă.
Apoi, Google a lansat browser-ul său modern, Chrome, iar Facebook a început să atragă din ce în ce mai mulți utilizatori online. JavaScript a început să crească pentru a se potrivi ambițiilor acestor gigantice companii de internet.
Browser-ele au început să dezvolte API-uri pe care le puteai utiliza în JavaScript. JS putea să extragă informații precum adrese IP și locații geografice din browser, oferind astfel mai multă putere companiilor de internet pentru a personaliza caracteristicile propriilor site-uri web.
NodeJS, o altă inovație a făcut ca JavaScript să devină și mai puternic.
A fost lansat un mediu server-side numit Node.js în 2009, care a permis rularea JavaScript-ului pe partea server, similar cu PHP, Java, Python, Ruby și multe altele. Acesta a permis, de asemenea, dezvoltatorilor să creeze aplicații web full-stack utilizând doar JavaScript.
Astăzi, JavaScript este un limbaj care poate alimenta aplicații web, desktop și mobile.
Iată o citare de la Tim O’Reilly, fondatorul O’Reilly Media:
Odinioară, învățarea JavaScript-ului însemna că nu erai un dezvoltator serios. Astăzi, a nu învăța JavaScript înseamnă același lucru.
În prezent, învățarea JavaScript-ului este crucială pentru persoanele care doresc să devină dezvoltatori web.
De ce să înveți JavaScript?
Există 4 motive bune pentru care trebuie să înveți și să înțelegi în profunzime JavaScript:
- JavaScript este singurul limbaj care funcționează în browser.
- Este destul de ușor de învățat (dar dificil de stăpânit)
- Este un limbaj esențial pentru crearea aplicațiilor web
- Există multe oportunități de carieră pentru dezvoltatorii JavaScript
Învățarea JavaScript deschide oportunități imense în care poți deveni un dezvoltator frontend, backend sau pentru aplicații mobile.
În esență, învățarea JavaScript-ului reprezintă o poartă către îmbunătățirea carierei în domeniul tehnologiei.
JavaScript vs Java
La început, JavaScript purta numele de LiveScript. A fost redenumit în JavaScript deoarece Java era un limbaj de programare foarte popular.
Deoarece majoritatea dezvoltatorilor de software erau deja familiarizați cu Java, numele JavaScript s-a considerat că va contribui la promovarea acestuia ca un limbaj de programare excelent și va stârni interesul dezvoltatorilor din acea perioadă.
Doar pentru a fi clar, JavaScript și Java sunt două limbaje de programare complet diferite. Nu este necesar să cunoști Java pentru a învăța JavaScript (și nici invers).
Cum pregătim computerul pentru mediul de programare Javascript
Pentru a scrie un program folosind JavaScript, trebuie să instalezi două instrumente gratuite disponibile pentru toate sistemele de operare.
Primul instrument pe care trebuie să-l instalezi este Visual Studio Code.
Cum instalăm VSCode
Visual Studio Code sau VSCode, pe scurt, este un program de editare a textului creat în scopul scrierii de cod. În afară de faptul că este gratuit, VSCode este open-source și disponibil pe toate sistemele de operare principale.
Poți folosi VSCode pe Windows, macOS și Linux, deci, dacă nu ai un editor de text pe computerul tău, îți recomand să instalezi VSCode de aici.
Acum, că ai un editor de text pentru a scrie cod JavaScript, ai nevoie de un software pentru a rula codul JavaScript. Hai să instalăm Node.js în continuare.
Cum instalăm NodeJS
Pentru a rula JavaScript în afara browser-ului, trebuie să instalezi Node.js, care este practic un interpretor pentru JavaScript.
Accesează pur și simplu site-ul Node.js la adresa nodejs.org și descarcă cea mai recentă versiune LTS (Long-Term Support) pentru computerul tău. Odată ce descărcarea este completă, instalează-l pe sistemul tău.
Pentru a rula Node.js, trebuie să folosești consola, așa că deschide aplicația de linie de comandă sau terminalul și rulează următoarea comandă:
node -v
Introducere rapidă în Consolă
Consola este o interfață bazată pe text pe care o poți utiliza pentru a tasta și a rula comenzi pe computerul tău. Pe Windows, se numește Linia de Comandă. Pe macOS și Linux este cunoscută sub numele de Terminal.
Nu vei folosi toate comenzile disponibile în consolă. De fapt, ai nevoie doar de 7 comenzi de bază care te vor ajuta să rulezi codul JavaScript.
În primul rând, deschide programul de consolă pe computerul tău și tastează comanda pwd:
pwd
Aceasta este comanda pe care o utilizezi pentru a afla în ce director se află terminalul tău în prezent. pwd este prescurtarea de la print working directory (afișează directorul de lucru).
Pentru a schimba directorul de lucru, trebuie să rulezi comanda cd.
Iată un exemplu pentru a te deplasa într-un director copil:
cd directory_name/directory_name
Pentru a trece la directorul părinte, poți folosi .., exact ca în comanda următoare:
cd ..
ff